Õhuvaatluspunkt

Seal on niimoodi, et neljakümne esimesel aastal oli selle maja (MM: Nippi Kõrsi elumaja) katusel õhuvaatluspunkt. Vene omad. Neljakümne esimesel aastal. Ja ma ei mäleta kui palju neid oli, kas oli 10 või 12 meest. Ja juba siis olid metsavennad ja Ervital oli sepp Nugis. See semmis, sai tuttavaks sõduritega, käis jõi, jootis neid ja jõid ja mängisid kaarte rukkipõllus. Ja ühel päeval jootis sõduri täis, võttis püssi ära ja metsavennad tulid ja tegid sellele majale ümberhaarangu. Seal sai üks mees surma ja haavata sai neid. Ja üks mees tuli peale sõja, oli Berliini lahingu läbi teind ja käis selle peremehe juures jutul ja küsis kõigilt meestelt. Ja üks mees on maetud siia meie vundamendist kui võtta niimoodi, et lähed sisse sinu (MM: minu tehtud) tehtud teed mööda, siis vasakul sellest vundamendist kuskil 20-25 meetrit ja maja juurest Kõrsi maja poole võib olla sellest vundamendi otsa juurest umbes 12-15 meetrit. Seal on vene sõduri haud, kes seal surma sai.

Meie aeg, siis pidi üles tegema, kelle maa peal oli. Me panime sinna liivast ja kividest viisnurga. Liivaga oli kaetud.

Nojah ja siis, see maja lasti nii läbi, aknad, seinad, kõik olid kuulidega ära lastud, kõik see voordilauad olid ümberringi killal. Nii et neid kuule pidi olema seinas ja on kindlasti palju seinas ja-ja-ja voodrilauad on läbi lastud kõik.

Noh see niikaua aega möödas, see auk juba tõmbab puu sees kudagi kinni kui see peenike kuul läheb läbi kurat. Aga maja lasti jah päris .. seal katusel korstna kõrval oli platvorm.

Nii rääkis Nahkanuia ja Rõhu küla baasil 19.06.1949 moodustatud Komsomoli kolhoosi esimees, tollal vaid 20 aastane olnud Endel Lillemaa. Tema isa, Gustav Lillemaa tuli perega Nahkanuiale 1943 aastal pooleteramehena ja asus esmalt elama Kördile. 1953-54 elati mõnda aega Rõhu külas Kure talus, Kabi Asta juures ja siis asuti elama laudast elumajaks kohendatud hoonesse “Kõrsi väravas”, talusse, mille ametlik nimi oli Kangelase.

Veetsin Endliga esmaspäeva pärastlõunal umbes kaks tundi ja lindistasin kuuldu diktofonile. Huvitavaid fakte on rohkem kui siinkohal ära toodud, kuid kõik need ei ole avaldamiskõlblikud. Mõned räägitud lood olid üpris kelmikad ning neid jagan ma esialgu ainult vahetus vestluses. :)

Leave a Reply